Comisia Europeană, acțiune în justiție împotriva Poloniei din cauza unei legi foarte controversate

de: Anca Lupescu
07 06. 2023

Comisia Europeană a lansat o acțiune în justiție împotriva Poloniei din cauza unei legi extrem de controversate care instituie o comisie specială pentru a investiga cazurile de așa-numită „influență rusă” în interiorul țării.

Acțiune în justiție împotriva Poloniei

„Colegiul de comisari a fost de acord să înceapă o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială în legătură cu noua lege privind comitetul de stat pentru examinarea influenței rusești”, a declarat miercuri după-amiază Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Controversatul comitet a fost împuternicit să organizeze audieri ale oficialilor și companiilor suspectate că au acționat în „detrimentul intereselor Republicii Polone” între anii 2007 și 2022.

Printre sancțiunile potențiale se numără interdicția de a deține o autorizație de securitate, un post care implică gestionarea fondurilor publice sau o licență de armament.

Interdicțiile ar putea dura până la 10 ani.

Guvernul polonez, condus de partidul de dreapta dură Lege și Justiție (PiS), susține că această comisie este necesară pentru a consolida „coeziunea și securitatea internă” a țării, având în vedere invazia Rusiei în Ucraina.

Îngrijorări de la Bruxelles și Washington

Legea a fost aprobată de președintele Andrzej Duda săptămâna trecută, ceea ce a determinat declarații critice atât din partea Comisiei, cât și a Departamentului de Stat al SUA.

Bruxelles-ul și Washingtonul se tem că această comisie ar putea fi folosită pentru a viza politicieni în perioada premergătoare alegerilor generale din țară de la sfârșitul acestui an.

Ca reacție la primirea negativă, președintele Duda a oferit vineri o serie de amendamente, inclusiv eliminarea tuturor sancțiunilor. Dar aceste amendamente sunt doar o propunere și nu au fost adăugate la lege, care este deja în vigoare.

Legea a fost supranumită „Lex Tusk”, deoarece l-ar putea viza pe Donald Tusk, care a fost prim-ministru între 2007 și 2014 și care în prezent conduce Platforma Civică (PO), cel mai mare partid de opoziție din Polonia.